Щоб запобігти отруєнням грибами необхідно запам’ятати та виконувати основні правила:
1. Ніколи не збирайте та не їжте незнайомих грибів, якими б
ви привабливими та красивими (і на Вашу думку їстівними) вони не були.
2. Не залучайте до збору грибів дітей і ніколи не дозволяйте
їм пробувати їх на смак.
3. Не збирайте гриби (навіть їстівні, в яких Ви на 100
відсотків впевнені) на місцях
звалищ, полігонів, уздовж автомобільних та залізничних шляхів, поблизу
промислових підприємств, бо навіть їстівні гриби набувають токсичних
властивостей в таких місцях.
4. Не купуйте і не вживайте в їжу гриби консервовані,
мариновані, солоні, сушені у невідомих осіб на ринках, в місцях стихійної
торгівлі, або просто з рук.
5. Не збирайте гриби перезрілі, дряблі, ослизлі. Кулінарну
обробку грибів необхідно проводити в цей же день, коли збирали гриби, при цьому
їх необхідно вдруге оглянути на предмет виявлення випадково зірваного отруйного
гриба.
6. Якщо ви збираєте та вживаєте в їжу строчки та сморчки
(так звані ранні або умовно-їстівні) то пам’ятайте, що їх необхідно двічі
проварювати в воді протягом 15-20 хвилин і кожного разу (тобто 2 рази) зливати
воду-відвар в якій варились гриби.
Якщо у вас є хоч
найменша підозра на отруєння грибами потрібно:
- негайно
викликати швидку медичну допомогу, бо втрата часу та несвоєчасне надходження
хворого до спеціалізованого відділення приводять до важких наслідків,
- до
прибуття або при прибутті бригади швидкої допомоги треба промити шлунок великою
кількістю води кімнатної температури до якої додають кухонної солі та
марганцівки (блідно-рожевий колір),
- фахівцями
швидкої допомоги вводяться препарати для стимуляції серцевої діяльності яка
різко пригнічується (тони серця глухі) внаслідок інтоксикації,
- хворому
дають міцний холодний чай,
- хворого
обов’язково госпіталізують,
- вживають
заходи щодо попередження вживання підозрілих грибів іншими членами родини,
особливо дітьми,
-
госпіталізації підлягають всі члени сім’ї, що вживали гриби, навіть якщо на
момент прибуття бригади швидкої допомоги вони не мають ознак і симптомів
отруєння (можуть виникнути через 2-3 доби).
Симптоми отруєння
грибами:
Розрізняють чотирі групи отруєння людей грибами, у тому
числі:
Перша група - отруєння грибами строчками, виявляється
через 6-10 годин, з’являється слабкість, нудота, блювота іноді розлад шлунку.
Друга група - отруєння блідною поганкою і блізькимі до неї
видами грибів, виявляється через 8 - 24 години, раптові болі в животі, блювота,
розлад шлунку, слабкість, зніження температури, висока імовірність смертельних
наслідків.
Третя група - отруєння мухоморами виявляється через 30
хвилин - 6 годин, з’являється нудота, блювота, розлад шлунку, запаморочення,
марення, розширення зіниць. Рідко наступає смерть.
Четверта група - отруєння опенькамі несправжніми, жовчним і
чортовим грибом та не специфічне отруєння їстівними грибами при
неправильному приготуванні, зберіганні та заготівлі. Відсутні загальні ознаки
отруєння, яку виявляється через 30 хвілін - 2 години розладнанням
шлунково-кишкового тракту.
Загальна ознака отруйності всіх грибів - яскраво
виражений червоний колір. Криваво-червоні розлучення на ніжках, кольори крові,
що запеклася, трубчастий шар під капелюшком, вмить виступаючий на зрізах
рожевий сік, рожевіюча або синіюча м'якоть на зламах - у трубчастих грибів.
У пластинчастих - потовщена клубнеобразноє підстава ніжки,
непропорційно довга тонка ніжка, бавовняний комірець на рівні країв ломкого
капелюшка, білі пластинки.
Ні в якому разі не
довіряйте таким помилковим тлумаченням:
· отруйні грибиі мають неприємний запах, а їстівні -
приємний. Отруйні гриби мають як приємний, так і неприємний запах. Блідна
поганка пахне майже так, як і печеріця;
· усі гриби в молодому віці їстівні;
· личинки комах, черв'яки і равліки не чіпають отруйніх
грибів. Личинки і слімаки поїдають як отруйні, так і їстівні гриби;
· опущені у відвар грибів срібна ложка або срібна монета
чорніє, якщо в каструлі є отруйні грібі.;
· цибуля або часник стають бурімі, якщо варіті їх разом з
грибами, серед яких є отруйні.
· отрута з грибів видаляється після кип’ятіння протягом
кількох годін;
· сушка, засолювання, марінування, теплова кулінарна обробка
знешкоджують отруту в грибах.