Вітаємо Вас!
Ми - дошкільний навчальний заклад №24 "Калинка"!
Чому саме Сад здійснення бажань? Тому, що в нашому садочку загадуються найсміливіші бажання і всі вони збуваються.
Хочете знати більше - заходьте до нас частіше.
Будемо раді бачити Вас на сторінках нашого сайту!

Сподіваємося кожен знайде в ньому щось цікаве для себе.



07.08.17

Ботулізм. Що слід знати про захворювання

Збудником ботулізму є паличка Clostridium botulinum.  Вегетативні форми цієї палички добре розмножуються в анаеробних умовах та виробляють ботулотоксин. Цей токсин добре зберігається і накопичується  в заморожених продуктах харчування, стійкий до дії оцтової кислоти, кухонної солі та спецій. Травні ферменти та соляна кислота шлунку не знищують ботулотоксин. Згубні для нього кип’ятіння протягом 20 хвилин, дія лугів, йоду та соди.
Ботулотоксин – один з найсильніших органічних токсинів і дуже підступний, тому що, перебуваючи в продуктах харчування, він не змінює ні смакових властивостей продукту, ні запаху. Тому виявити його вкрай важко.
Джерело інфекції – дикі та свійські тварини, птахи та риба. З їхніми випорожненнями збудник потрапляє в грунт та воду, до довго зберігається у вигляді спор. Людина може інфікуватися вживаючи забруднені спорами овочі, фрукти, ягоди та гриби. Утім найнебезпечнішими є:
-         овочеві, грибні, м’ясні і рибні консерви домашнього та промислового виробництва,
-         запечені овочі, зокрема картопля,
-         ковбаса та шинка,
-         в’ялена та копчена риба.
Від людини до людини збудник не передається, хоча зазвичай трапляються сімейні випадки захворювання. Але, споживаючи одну й ту саму страву, можуть захворіти не всі члени родини через те, що токсин у продуктах може накопичуватися гніздами.
Першими й постійними симптомами захворювання є підвищена стомлюваність, м’язова слабкість («ноги не тримають»), запаморочення, порушення координації рухів. У розпал захворювання помітне ураження шиї та кінцівок. За тяжкого перебігу хворий не може сам пересуватися та піднімати руки.
Діагностують ботулізм за результатами лабораторних досліджень та такими симптомами:
-         сухість слизової оболонки ротової порожнини за відсутності ознак зневоднення,
-         відсутність високої температури тіла,
-         м’язова слабкість, що прогресує,
-         розвиток парезів, паралічів за низхідним типом,
-         закреп без попередньої діареї.
Для встановлення діагнозу важливо знати чи вживав хворий продукти харчування, які можуть містити збудника ботулізму.
Хворі з підозрою на ботулізм, хоч і не становлять загрози для оточуючих,  потребують негайної госпіталізації через те, що захворювання має не прогнозований ризик для життя і потребує своєчасної медичної допомоги. Передусім хворому промивають шлунок та очищають кишківник. Якомога швидше, протягом 12 годин, хворому необхідно ввести антитоксичну протиботулінічну сироватку. Аби запобігти ускладненням та позбутися вегетативних форм збудника призначають антибіотики. Обов’язково проводять детоксикацію організму енетросорбентами.
Отож, ботулізм – це захворювання, зумовлене отруєнням токсином, який виявити у продуктах харчування дуже складно. Аби захистити себе та своїх дітей, будьте обережні під час придбання продуктів харчування, звертайте увагу на термін їх придатності. А під час приготування страв дотримуйтеся технології їх приготування та санітарно-гігєнічних норм.

Джерело: "Медична сестра дошкільного закладу" №8/2017