Вітаємо Вас!
Ми - дошкільний навчальний заклад №24 "Калинка"!
Чому саме Сад здійснення бажань? Тому, що в нашому садочку загадуються найсміливіші бажання і всі вони збуваються.
Хочете знати більше - заходьте до нас частіше.
Будемо раді бачити Вас на сторінках нашого сайту!

Сподіваємося кожен знайде в ньому щось цікаве для себе.



01.12.17

Гострі кишкові інфекції та харчові отруєння. Пам'ятка.

Відповідно до листа Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів від 17.11.2017 №602-122-13/15023, станом на листопад 2017 року спеціалістами територіальних органів держпродспоживслужби взято участь у розслідуванні 152 випадків спалаху гострих кишкових інфекцій.
Гострі кишкові інфекції (ГКІ)– це група захворювань, які передаються людині в основному лише одним шляхом – із харчовими продуктами, водою, не вимитими руками.
Причиною харчових отруєнь найчастіше стають готові страви такі як:
салати, кулінарні вироби з м'ясного фаршу, рулети, кров’яні ковбаси, заливні, холодці, кондитерські вироби з кремом, молокопродукти , в’ялена, сушена або копчена річкова риба, м’ясні консерви домашнього приготування.
Погане самопочуття через кілька годин після їжі може вказувати на отруєння. В організм потрапила харчова інфекція. Симптоми таких станів:
- запаморочення.
- блювота.
- підвищення артеріального тиску.
- спазми в області живота.
- газоутворення в кишечнику.
- пронос, загальна слабість організму.
У більшості випадків загальні ознаки нездужання у всіх людей однакові.
У разі виявлення перших ознак кишкової інфекції необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи. Самолікування небезпечне для здоров'я
З метою профілактики інфекційних захворювань та харчових отруєнь Міністерство охорони здоров'я рекомендує: 
Не вживати продуктів і напоїв при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності та з простроченими термінами споживання.
Зберігати продукти харчування тільки у спосіб зазначений на упаковці та у встановлений термін.
Не готувати продукти із запасом. Приготовлені страви бажано вживати відразу, а у випадку їх повторного споживання вони мають піддаватись вторинній термічній обробці. Зберігання виготовленої страви без холоду не повинно перевищувати 2 годин.
Не готувати багатокомпонентні страви, що вимагають високої термічної обробки (паштети, м'ясні салати тощо), в незабезпечених умовах. 
При споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, а при споживанні дітьми - обдати окропом.
Перед приготуванням їжі та перед її вживанням завжди мити руки з милом. Обов'язково мити руки після відвідування туалетів. 
Не брати у дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, які потребують охолодженого зберігання).
Для пиття і приготування їжі використовувати воду тільки з централізованих джерел водопостачання або питну бутильовану.
Не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб. Купуючи будь-які харчові продукти у торговельній мережі споживач має право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку продукції.